Wednesday, May 9, 2012

Disinfection, Antiseptik & Penstrillan Veterinar

 Disinfection
-Pembasmian kuman mengunakan bahan kimia, ia digunakan pada bangunan kandang, kenderan, alat-alat bedah
-Bertujuan mengurangkan patogen (mikrorganisma penyebab penyakit) manakala sanitasi merujuk paada kualiti kebersihan yang diamalkan
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Disinfection, Antiseptik & Penstrillan Veterinar 
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Kenapa Disinfeksi Penting ?
Dengan mengurangkan populasi patogen di persekitaran permis, ia akan menurunkan tahap bahaya berlaku jangkitan. Disinfektan adalah bahan kimia yang boleh membunuh patogen. Pembersihan sebelum disinfektan akan mendedahkan patogen kepada disinfektan yang digunakan
Tujuan
-Memastikan kaedah yang betul untuk mecapai kesan disinfeksi yang maksima
-Memastikan cara yang selamat dalam pengendalian bahan disinfektan untuk manusia dan ternakan
-Penggunaan sukatan yang betul tanpa pembaziran
-Pengendalian secara teratur dan menjimatkan masa dan tenaga kerja
-Penambah baik kaedah dari masa ke semasa kepada lebih baik lagi 
 

Cara penggunaan
Bahan kimia yang digunakan untuk basmi kuman pada alat-alat seperti kandang, baldi, jarum dan sebagainya

Ciri-ciri Disinfektan
-Ketepatan sukatan/ peraturan/ bancuhan/ tidak cair
-Membersihkan objek-objek dari bahan cemar organic, minyak dan kotoran
-Keupayaan membasmi kuman, bacteria, protozoa, virus dan fungi
Pemilihan Disinfektan
-Jenis kuman yang perlu dihapuskan
-Tahap jangkitan dan kontaminasi kesan pada masa
-Prestasi Disinfektan keupayaan bahan
-Ciri-ciri dan kesan sampingan tahan karat dan karsinogenic menyebab kenser
-Kos
-Selamat digunakan oleh pengguna dan ternakan

Bagaimana menjalankan disinfeksi di permis
Pertama mencuci
-Buang semua sisa seperti bedding, makanan, sampah-sarap, najis ternakan dan sebagainya
-Kikis dan sapu semua kotoran yang melekat pada permukaan lantai, dinding dan siling
-Berus semua permukaan dengan detergen / disinfektan
-Bilas detergen dan bahan organic daridari permukaan menggunakan penyembur berkuasa tinggi akan membantu

 
Kemudian membasmi kuman
-Bancuh disinfektan dengan pengendalian yang baik untuk keselamatan ( Sebahagian desinfektan menghakis kulit)
-Sembur (sekiranya keperluan mendesak)
-Susun dan kemaskan semula premis dengan peraalatan atau bahan yang bersih. Semua bekas makanan dan -minuman hendaklah dibersihkan, dibasmi kuman, dibilas dan dikeringkan sebelum diisi semula dengan makanan dan air minuman
Bagaimana hendak memilih Disinfektan
-Keberkesanan disinfektan bergantung kepada jenis bahan kimiaa dan patogen yang ada.     Bila memilih -Disinfektan pertimbangkan perkara berikut
1.Harga
2.Kemampuan membunuh virus, bacteria dan fungi
3.Aktiviti dengan bahan orgaanik
4.Ketoksidan –keselamatan manusiaa dan haiwan
5.Pembentukan residu dalam hasilan ternakan
6.Kesan pada besi dan fabrik
7.Tindakan terhadap sabun
8.Kepekatan dan daya pencairan (berasid, Beralkali, pH)
9.Waktu yang diperlukan untuk memberi kesan
10.Suhu
Pertimbangan bergantung pada individu namun faktor kedua dan ke empat penting diberi perhaatian
Tiada disinfektan bertindak sertamerta. Semuanya memerlukan masa untuk menunjukkan kesannyaa. Suhu dan kepekatan mempengaruhi kadar pemusnahan mikrorganisma. Kesan disinfektan baik jika suhu meningkat
Semua disinfektan kurang efektif dengan kehadiran bahan organic. Ini adalah kerana ia boleh menyaluti patogen membuatkan ia terhindar dari terkene disinfektan. Ia juga boleh mengikat bahan kimia, bertindak balas dan meneutralkan disinfektan 
B)Antiseptik
Bahan kimia yang menghalang pertumbuhan mikro organisma tetapi mungkin tidak memusnahkannya.
Digunakan dibahagian luar spt atas kulit ternakan
Asepsis
Aktiviti sesuatu kerja yang dilakukan dalam keadaan bersih dan bebas kuman
Cara penggunaan
Bahan kimia yang digunakan untuk basmi kuman pada tisu seperti perkumuhan, mulut, kulit dan sebagainya
 
 D) Penstrillan
Memusnahkan sepenuhnya ataupun penghapusan segala bentuk kehidupan pada objek yang hendak dibasmi kuman
-Memusnahkan mikroorganisma pada sesuatu objek  untuk mengelak pencemaran dengan menggunakan wap air
Cara penggunaan
Pembasmian kuman yang menggunakan suhu wap air mendidih pada peralatan bedah/ makmal
-Mengunakan STEAMER
-Untuk pembasmian kuman media
a)Wap dibawah tekanan
-Menggunakan AUTOCLAVE
-Suhu melebihi 100°C Diperolehi dengan cara wap dibawah tekanan

Suhu
Tekanan
(Paun/ perinci/ persegi)
Masa
(Minit)
126°C
20
15
121°C
15
30
-Kebanyakkan bacteria dan virus dapat dihapuskan
-Suhu air mendidih selama 10 minit hingga 30 minit
b)Mengunakan Udara Panas ( Oven)
-Perlukan Oven
-Untuk peralatan seperti barangan logam dan kaca
-Peralatan perlu dikeringkan sebelum dimasukkan kedalam oven
-Tidak sesuai untuk barangan getah, plastik atau kain
-Tetapi memerlukan masa yang panjang untuk mencapai suhu dikehendaki dan menyejukkannya 
Suhu dan masa diperlukan
Suhu
Masa(min)
160°C  
60
170°C  
20
-Perkakasan kaca dibasmi kuman dengan Oven perlu dikeringkan untuk mengelakkan keretakkan pada peralatan tersebut
c)Pembasmian secara Radiasi
Menggunakan
-COBALT 60
-Lampu ULTRAVIOLET
Untuk kegunaan bilik bedah, makmal, peralatan plastik dan vaksin
 
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment

No comments:

Post a Comment