▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ ۩ஜ۩ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Post Mortem Pemeriksa Daging
Bagi Rumah Sembelih
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ ۩ஜ۩ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Tujuan Pemeriksaan
Daging
·
Untuk
memastikan hanya ternakan luarannya sihat dan normal secara fisiologi
disembelih untuk di makan oleh manusia dan haiwan yang abnormal diasingkan
·
Untuk
memastikan daging dari ternakan yang dimakan adalah bebas dari penyakit atau
kurang/ tidak berisiko kepada manusia
Peringkat Pemeriksaan
1.
Pemeriksaan
dokumentasi
2.
Pemeriksaan
ante-mortem
3.
Pemeriksaan
Post-mortem
Pemeriksaan
dokumentasi
Jenis-jenis dokumentasi yang diperlukan
·
Sijil kesihatan
Veterinar
·
Akuan kebenaran
pindah (Permit)
·
Akuan kebenaran
sembelih
Pemeriksaan
ante-mortem
Pemeriksaan kesihatan keatas ternakan
hidup sebelum ternakan disembelih
Penemuan Ante Mortem
|
|
Dead before slaughter (Mati sebelum
sembelih)
|
Diarrhea
(Cirit-birit)
|
|
Anaemia (
kurang zat besi & Vit B12, lelah & lemah)
|
|
Poor body
condition (berat badan jatuh)
|
|
Jaundice on
mucosal ( kekuningan pada mukosa)
|
|
Emaciation (body score) (kurus kering
kerana sakit / kebuluran)
|
Lameness ( Tempang)
|
|
Localized
abscess ( bisul/ bernanah setempat)
|
|
Wounds (
luka kecederaan)
|
|
Oedema (
pembengkakan pada angota tubuh)
|
|
Skin
lesions ( luka kulit)
|
|
Post
vaccination/treatment (injection site)
|
|
Abnormal
CNS signs
|
|
Comatose (
Koma)
|
|
Mastitis
|
|
Dull and
depressed (lembam / tekanan)
|
|
Runts /
Stunted growths ( kekurangan gizi)
|
|
Heat stress
( stroke haba)
|
Kategori Penilaian Ante-Mortem
1) Sihat & amp; Lulus untuk disembelih
2) Dibenarkan di sembelih tetapi dibawah
pemantauan rapi
3) Ditahan daripada disembelih, hanya dibenarkan sembelih
setelah tempoh‘withdrawal drug’
4) Disembelih atas sebab kecemasan
5) Dikondem atas sebab tidak sesuai untuk
dimakan
6) Disyaki dijangkiti penyakit eksotik yang
tidak dibenarkan disembelih
CARA: Melalui Pemerhatian
a) Secara
berkumpulan dan individu
b)
Sewaktu ternakan bergerak dan berehat
c)
Kebersihan ternakan
- Abnormaliti
pada pernafasan
- Abnormaliti
pada perlakuan (behaviour)
- Abnormaliti
pada pergerakan(gait)
-
Abnormaliti pada posture, struktur, conformation
-
Abnormaliti discaj, protusions dari sebarang bukaan
-
Abnormaliti pada warna dan bau
Abnormaliti
|
Contoh
|
Kemungkinan
|
Pernafasan
|
Rate tidak normal
|
Heat stress?
|
Pergerakan
|
Langkah tidak normal
Tempang
|
Cedera kaki?
Sakit dada atau abdomen?
|
Posture, struktur,
conformation
|
Swelling/abscess/edema
Enlargedjoints
Umbilical swelling
Enlarged udder
Bloated abdomen
|
Skin
infection/disease?
Inflammatory
disease/injury?
Hernia?
Mastitis?
|
Discaj/protusion
|
Excessivesaliva/
nasal discharge/mucus
Protruding vulva,
rectum
Diarrhoea
|
Clinical signs of
infection?
Rectum/uterus
prolapsed?
|
Colour/ Bau
|
Red/black/dark blue
area
|
Bruise/inflammation/gangrene?
|
Penyakit-penyakit
berkaitan ternakan ruminan merujuk kepada Kaedah-Kaedah Pemeriksaan Daging 1985
1.
Foot And Mouth
Disease (FMD)
2.
Haemorrhagic
Septicemia (HS)
3.
Bovine Malignant
Catarrhal Fever
4.
Meliodosis
5.
Salmonellosis
6.
Actinobaccillosis
7.
Anaplasmosis and
Babesiosis
8.
Brucellosis
9.
Caseous Lymphadenitis
10. Johne’s Diseases
11. Parasitic Diseases
12. Hydatid Cyst
13. Liver Flukes
14. Tuberculosis
TUJUAN PEMERIKSAAN Post -Mortem
1 Memastikan hanya produk
yang selamat untuk dimakan dan dikeluarkan
- Mengesan sebarang abnormality
dan mengasingkan abnormality tersebut
- Verifikasi pemeriksaan
ante-mortem
Kaedah pemeriksaan post mortem:
-Pemerhatian dengan mata kasar
-Sentuhan (Palpation)
-Potongan (Incision)
-Bau
-Dimulakan dengan
bahagian kepala di ikuti dengan organ-organ, karkas dan akhir sekali perut dan usus
Kategori Penilaian Post
Mortem
1) Trim bahagian karkas/organ yang
abnormal atau berpenyakit
2) Kondem keseluruhan organ yang
abnormal atau berpenyakit
3) Kondem keseluruhan karkas
Pemeriksaan pada Daging
boleh dikategorikan berdasarkan tiga kategori warna
Daging Pale Soft Exudative (PSE) warnanya sangat pucat dan nilai pH 5,4-5,6 setelah
disembelih. Warna daging pucat disebabkan kondisi Ternakan dalam
keadaan stress dalam jangka pendek sebelum disembelih.
Berkemungkinan ternakan tersebut telah
menempuh perjalanan jauh dan tiada istirahat yang
cukup selama satu jam sebelum disembelih.
Daging Normal berwarna merah terang dan lemaknya berwarna kekuningan,
Aroma bau daging masih jelas. Tekstur dagingnya kenyal, Daging berserat halus
dan sedikit berlemak dan Tidak mudah keluar air dan tidak berlendir. Daging yang berkualiti baik adalah terhasil
daripada ternakan yang cukup makan, rehat, tidak stress
Daging Dark Firm & Dry (DFD) warnanya lebih gelap, kering, dan memiliki
tekstur yang lebih padat. Daging DFD menyebabkan nilai pH yang sangat tinggi di antara 6,4-6,8 dan tempoh penyimpanan daging pendek tidak bertahan lama cepat rosak ( Rigor Mortis akan berlaku dengan cepat sekitar 5
jam dan akan mempercepatkan proses 'daging kaku' ).Rigor Mortis akan berlaku
apabila Adenesine Triphoshate (ATP) berkurang dengan cepat, ianya akan menyebabkan otot-otot
menjadi rapat (less tenderness) dan kandungan air berkurangan (less juicy)
akibat kandungan asid meningkat cepat. Warna daging akan menjadi pucat dan
gelap,manakala struktur daging menjadi keras dan liat. Walaubagaimanapun,daging
akan menjadi lembut semula setelah dibiarkan. Ini kerana,daging yang dibiarkan
akan tercemar dengan mikroorganisma yang menghuraikan otot-otot daging
tersebut. Namun, jika dibiarkan terlalu lama,daging akan mulai busuk dan
rosak. Kondisi ini terjadi kerana ternakan mengalami stress atau trauma yang teruk akibat mengalami kecederaan atau luka serius, patah tulang atau telah sekian lama mengalami penyakit sebelum
PEMERIKSAAN POST –MORTEM (TERNAKAN
RUMINAN)
-
Pemeriksaan ke atas daging selepas ternakan disembelih.
-
Dimulakan dengan bahagian kepaladi ikuti dengan organ-organ,
karkas dan akhirsekali perut dan usus
-
Pemerhatian dengan mata kasar
-
Sentuhan(Palpation)
-
Potongan(Incision)
-
Bau
A) Prosedur Pemeriksaan
Post Mortem ( Nodus Limfa Bahagian Kepala/ Head )
Lembu/ Kerbau
|
Kambing/ Bebiri
|
Babi
|
Semua
bahagian kepala karkas
|
Observe
external surfaces. For cattle and buffalo, observe the oral, buccal and nasal
cavities
|
Masticatorymuscles
(internal and external)
|
Incise
|
-
|
-
|
Lidah
|
Palpate
|
Observe
|
-
|
Other
tissues
|
Tongue
roots in cattle and buffalo observed when recovered for human consumption
|
-
|
L/N
Submaxillary
|
Incise
|
-
|
Incise
|
L/N
Parotid
|
Incise
|
-
|
-
|
L/N
Retropharyngeal
|
Incise
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
1. Prosedur Pemeriksaan Kepala
•Kepala akan digantung utuk pemeriksaan visual;
•Pengesanantanda-tanda
abnormal dikeseluruhan bahagian rongga
•Pipi hendaklah terus
tinggal in situ sehingga pemeriksaan kepala diselesaikan dan otot-otot
pengunyahan (otot Masseter) luar dan dalam hendaklah dibelah lurus hingga ke
rahang bawah;
•Penghirisan hendaklah
dibuat hingga ke nodus limfa parotid, submaksila dan retrofaring; dan
•Lidah hendaklah
dipalpat dan mana-mana parut luka atau luka gigi hendaklah dibuang dan suatu
hirisan hendaklah dibuat membujur dan secara ventral ke dalam
Bahagian Kepala Cara pemeriksaan:
Cara Pemeriksaan:
1.Observe keseluruhan permukaaan (oral,
buccal & nasal cavities)
2.Incise ketiga-tiga L/N
3.Incise internal dan external
masticatory muscles
4.Palpate lidah
B) Prosedur Pemeriksaan Post
Mortem ( Nodus Limfa Bahagian Viscera)
Lembu/
Kerbau
|
Kambing/
Bebiri
|
Babi
|
Peparu
|
Palpate.
Additionally, bronchi opened and internal surfaces observed when saved for
human consumption
|
Jantung
|
Palpate.
Incise internal musculature 3-4 times
|
Palpate
|
Palpate
|
Hati
|
Palpate.
Incise main bile ducts transversely and observe contents
|
Palpate
|
GIT
|
Observe
|
Observe
|
Observe
|
Spleen
|
Observe
|
Palpate
|
Observe
|
Kidney
(enucleated)
|
Palpate
& Incise (when needed)
|
Observe
|
Palpate
|
Other
tissues and organs
|
Thymus,
pancreas, non-gravid uterus, bladder, testicles and penis observed when
recovered for human consumption
|
L/N
bronchial dan mediastinal
|
Incise
|
Palpate
|
Palpate
|
L/N
Portal
|
Palpate
|
Observe
|
Incise
|
L/N
Mesentric
|
Observe
|
Observe
|
Observe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Cara pemeriksaan
Paru-paru / Lungs (ruminan dan babi):
Cara Pemeriksaan:
1.Palpate lungs
2.Incised and opened bronchi
3.Incised bronchial danmediastinal L/N
3. Cara pemeriksaan Jantung / Heart (ruminan):
Cara Pemeriksaan:
1.Palpate
2.Incise from base to apex
3.Incise internal
musculature 3-4 kali
4. Cara pemeriksaan Hati / Liver (ruminan):
Cara Pemeriksaan:
1.Palpate lungs
2.Incised and opened bronchi
3.Incised bronchial dan mediastinal L/N
5. a. Cara pemeriksaan Buah
Pinggang / Kidney (ruminan besar):
Cara Pemeriksaan:
1.Palpate
2.Incise into half (jika perlu)
5.b. Cara pemeriksaan Buah
Pinggang / Kidney (ruminan kecil):
Cara Pemeriksaan:
1.Observe
6. Cara pemeriksaan Limpa / Spleen dan Gastrointestinal:
Cara pemeriksaan:
1.Observe/Palpate
7. Other tissue organs of
viscera:
Cara pemeriksaan:
1.Observe when recovered for human
consumption
C- Prosedur Pemeriksaan Post
Mortem (Bahagian Karkas)
Lembu/
Kerbau
|
Kambing/
Bebiri
|
Babi
|
Keseluruhan
karkas
|
Observe:
permukaandalamandanluarankarkas(termasukekor, otot, tulang-tulangyang
terdedah, sendi, serous membrane).
|
L/N
Superficial inguinal
|
Palpate
|
Palpate
|
Observe
|
L/N
Internal iliac
|
Palpate
|
Palpate
|
Observe
|
L/N
Lumbar
|
-
|
Palpate
|
Observe
|
L/N
Ischiatic
|
-
|
Palpate
|
-
|
L/N
Precrural
|
-
|
Palpate
|
-
|
L/N
Popliteal
|
-
|
Palpate
|
-
|
L/N
Superficial cervical
|
-
|
Palpate
|
-
|
L/N
Popliteal
|
-
|
Palpate
|
-
|
|
|
|
|
|
|
Post
Mortem Judgement??
Membuat
keputusan:
Trim atau
kondem keseluruhan:
1.sebarang bahagian karkas atau keseluruhan karkas yang
abnormal atau berpenyakit
2.sebarang bahagian karkas atau keseluruhan karkas yang
boleh membahayakan kesihatan manusia
3.sebarang bahagian karkas atau
keseluruhan karkas yang repulsive kepada pengguna
PenilaianPost
mortem??
(Organ Normal Vs Abnormal!!)
1.Trim
sebahagian
2.Kondem
keseluruhan organ yang terlibat
3.Kondem keseluruhan karkas dan organ
•Perlu memastikan dapat:
1.Klasifikasikanlesi–akutataukronik
2.Condition dan Extensionoflesion
1.generalised atau local (setempat)
2.sistemik atau tidak (keseluruhan)
3.Menentukan significance of pathological lesion dan hubungannya
dengan organ major seperti hati, buah pinggang, jantung, system limfatik dan limpa
4.Membuat keputusan dengan menghubungkan maklumat ante-mortem
dan postmortem
Penilaian
dan Membuat Keputusan
•Specific
Pathological Conditions or Disease
Bil
|
Penyakit
|
Membuat keputusan
|
1
|
Penyakit yang spesifik
Hemorragik Septiceamia
Bovine Malignant
Catarrhal Fever (BMCF)
Salmonellosis
Clasical Swine Fiver (SF)
|
Keseluruhan karkas dan bahagiannya
di kondem
|
2
|
Brucellosis
|
a)
Kondem
keseluruhan karkas jika ada penglibatan sistemik
b)
Lesi
setempat boleh diluluskan untuk dimakan selepas kelenjar mamari, uterus atau
testis dibuang dan dikondem serta bahagian yang terjejas
|
3
|
Fasciola SP (Liver Flukes)
|
A carcass showing heavy acute
infestation of the liver resulting in systemic disturbance of the animal, characterized
by oedema, icterus or excessive loss of condition shall be condemed
|
4
|
Swine Erysipelas
|
a)
Carcass
affected with acute or generalized shall be condemned
b)
Mild and
choronic symptoms when only skin lesion are presentand provided the carcase
is otherwise wholesome, shall be passed fo human consumption after removal
and condemnation of the affected skin areas
|
5
|
Turberculosis
|
a)
Total
condemnation
b)
Partial condemnation
|
6
|
Sarcusporidia
|
a)
Karkas
yang dijangkiti secara meluas dan tidak boleh dibuang bahagian yang terjejas,
maka perlu di kondem
b)
Jika
jangkitan adalah pada beberapa organ atau bahagian pada karkas, karkas boleh
diluluskan untuk di makan selepas bahagian yang terjejas di buang dan
dikondem
|
Contoh-contoh lesi
-Zoonotik
-non-zoonotik
1) Sarcocystiscysts
•Disebabkan oleh
parasittissue (protozoan) iaitu sarcocystis
•‘rice-liked cysts’.
Multifocal white to grey-green discolorations in skeletal muscles, heart,
tongue and esophagus
•Memerlukan 2 host
danpre-predator cycle untuk melengkapkan kitaran hidup.Sexual development pada
predator (pemangsa) dan asexual development pada prey (mangsa)
•Intestinal sarcocystosisand
muscular sarcocystosis
Taenia saginata (Cysticercosis
bovis)
-Beef-tape worm
-Final host is man,
intermediate host is bovine (cattle)
-Biasa dijumpai dikawasan
otot aktif seperti lidah, jantung, masseter, diaphragma
Kesan kepada manusia:
a)Sakit pada abdomen
b)Ciritbirit
c)Sembelit
d)Loya
e)Berat badan menurun
f)Sakit kepala
g)Sawan sekiranya serius
Hydatid Disease
-Long Tape worm-Echinococcusgranulosus
-Lesiadalahcysts yang
mengandungicecair
-Final host is dog and
other canids
-Intermediate hosts are
cattle, ruminants, pigs
-Manusia boleh menjadi
inter mediate host sekiranya termakan daging yang mengandungi telur parasit (Echinococcusgranulosus)
terutama di kawasan yang kotor(poor hygiene) dan anjing digunakan sebagai
haiwan yang menjaga ternakan
Kesan kepada manusia:
a)Anorexia,
b)Kehilangan berat badan
c)Demam
d)Muntah
e)Sakit dada
f)Tanda-tanda pernafasan
Liver flukes (Fascioliasis)
-Disebabkan oleh Fasciolahepatica,
Fasciolagigantica
-Penemuan semasa post
mortem –hepatitis, hemorrhages danfibrin
-Chronic form akan
menyebabkan:-
a)bile duct menebal,
mengembang dan berpasir/calciferous
b)Bile duct akan
mengeluarkan cecair bile yang coklat kekuningan apabila dihiris
c)Excessive calcification
and fibrosis of duct
d)liver cirrhosis
Tuberculosis
•DisebabkanolehMycobacterium
spp.
•LesiTB (nanah) boleh dijumpai
didalam peparu ,nodus limfa, kelenjar susu, uterus, buah pinggang
•Kesan kepada manusia:
a)Batuk, batukberdarah
b)Berpeluh
c)Lymphadenopathy
d)Keletihan
e)Anorexia
f)Lesi pada kulit-ulcerated,
nodular, hemorrhagic
Meliodosis
•Disebabkan oleh bakteria, Pseudomonas
pseudomallei
•Penemuan nanah (multiple
abcessess) pada beberapa organ seperti limpa, noduslimfa, hati
Kesan kepada manusia:
a)Acute infection-jangkitan
kulit yg boleh merebak kepada nodus limfa
b)Subacute–lesi nanah
terutama di dalam peparu dan hati
c)Chronic –melibatkan lebih
banyak organ (sendi, organ, noduslimfa, kulit, otak, hati, peparu, tulang dan
limpa). Kehadiran nanah pada organ2 tersebut
Edema
-Pengumpulan cecair didalam
badan, dibawah kulit, didalam kaviti (thorax, pelvic) atau organ
-Disebabkan kebocoran kecil
pada salur darah dan menyebabkan cecair mengalir ketisu yang berdekatan
-Adalah respon biasa kepada
badan apabila terdapat inflamasi atau kecederaan.
Telangeictasis
•Hati berwarna biru
kehitaman
•Irregular with depressed
surfaces
•Local ischemia (sekatan
bekalan darah ke tissu)
Athrophy
•Athropy-pengurangan saiz
organ atau tisu
•Boleh disebabkan kebuluran
atau berat badan yang menurun secara melampau
Caseous Lymphadenitis (CLA)
•Disebabkan oleh
Corynebacterium psedotuberculosis
•Pathogenik kepada manusia
(human lymphadenitis) / haiwan
•Bakteria tersimpan didalam
benjolan (lumps) pada nodus limfa(lymph nodes) yang mengandungi nanah yang mana
jika benjolan pecah, bakteria akan tersebar.
Hemorrhages
•Pendarahan pada salur
darah
•Boleh disebabkan oleh
primary atau secondary. Primary –at the moment of injury. Secondary –due to
sepsis
Pigmentation
•Adalah disebabkan
pengumpulan warna didalam sel sewaktu dalam keadaan biasa (normal physiological
process) dan tidak normal dalam keadaan kes tumor
•Terbahagi kepada:
a)Melanosis–pigment melanin
(endogemousbrown-black pigment)
b)Myocardial lipofuscinosis
(Xanthosiasis)-brown pigmentation of skeletal and heart muscles
c)Congenital
porphyria–oesteohemochromatosisdue to reddish brown bone pigmentation
d)Jaundice-bile pigment,
bilirubin atau hemoglobin didalam darah
Secara khusus:
1.Pemeriksaan ante-mortem
dan post mortem yang berkesan dapat membantu pemeriksa daging dalam membuat
keputusan
2.Pemeriksa daging
perlumembuat‘ wise and sound judgment’di mana ia memerlukan ilmu pengetahuan berkaitan
lesi dan penyakit
3.Keputusanyang dibuat
perlu ‘firm’ tanpa keraguan
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti .. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks
yg warne itam tu cm garang je..
ReplyDeletebila lah mampu bela parrot2 ni sumer....
ReplyDeleteInsyaAllah.....
:'D
Bro boleh kah cari kan saya sepasang kakak tua yang boleh di buat baka my contek no 0138577888.
ReplyDeleteAnak kakaktua 2900
ReplyDelete