Saturday, December 10, 2011

Pemasangan Ladam Kuda


PENGURUSAN KAKI KUDA
PENDAHULUAN
Kuku adalah bahagian yang paling sensitif
Banyak kerugian dari segi kewangan
Penyakit yang sering terjadi
“KUKU SIHAT KUDA CEMERLANG”
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Pemasangan Ladam Kuda
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Fungsi pemasangan ladam pada kaki kuda adalah untuk melindungi kuku kuda daripada tercedera . Tanah bercampur kerikil berbanding hutan berumput menyebabkan kuda cepat tempang dan mudah cedera. Lebih-lebih lagi bagi kuda yang digunakan untuk perlumbaan, endurance (kuda lasak) dan equestrian, keperluan memasang ladam sememangnya amat diperlukan



Anatomi Kaki
Pengurusan kaki kuda bukanlah satu tugas yang mudah. Ia merupakan satu kebolehan yang hanya diperolehi setelah mendalami pengetahuan mengenai anatomi kaki kuda dan mempunyai pengetahuan pengurusan serta pengalaman yang luas dalam rawatan kaki.


Kes-kes yang selalu dirawati
Thrush
Seedy Toe
Sand Cracks
Cara mengatasi
Pemeriksaan harian terhadap kaki
Amalan Pengurusan ladang yang betul
Trim kuku dan pasang ladam

KEPENTINGAN LADAM
melindungi kaki kuda
mengelakkan keretakan
meningkatkan cengkaman
membetulkan konformasi
menyelesaikan masalah seperti
brushing & over- reaching

LANGKAH- LANGKAH PEMASANGAN LADAM
Menanggalkan ladam
Membersih & menyediakan kuku
Menganggarkan saiz kuku
Membentuk kuku
Menganggarkan ketebalan dinding
Mengukur saiz ladam
Memaku ladam
Mengemaskini paku pada ladam
_______________________________
Alat- alat Untuk Pemasangan Ladam
a. Clinch Cutter
b. Driving Hammer
c. Pull- off
d. Hoof Knife

e. Nipper
f. Rasp

g. Forging Hammer
h. Anvil
i. Nail Puller
j. Nails

_______________________________
Menanggalkan Ladam


_______________________________
Membersih & Menyediakan Kuku


_______________________________
Menganggarkan Saiz Kuku


_______________________________
Membentuk Kuku


_______________________________
Menganggarkan Ketebalan Dinding


_______________________________
Mengukur Saiz Ladam




_______________________________
Memaku Ladam


_______________________________
Mengemaskini Paku Pada Ladam

Memasang ladam besi pada kuda sememangnya menuntut kesabaran dan skil yang bukan sedikit. Proses pertama menanggalkan ladam sedia ada dengan mencabut beberapa paku. Selepas itu tapak kaki kuda dikikis menggunakan alat khas (umpama pemahat) bagi membuang.. kulit-kulit rosak yang menjejaskan kuku kuda.
Cuma agak terkilan Malaysia Tidak ada sekolah boleh mengajar skil meladam kuda. Kemahiran ini diperoleh menerusi pengalaman dan keinginan untuk belajar daripada orang lain.
Kalau di sesetengah negara seperti Australia.. Kat sana ada tempat melatih skil meladam kuda.. Juru ladam kuda mempunyai gred tertentu dan mendapat pentauliahan daripada Australia. Melepasi gred tiga, juru ladam layak digelar master farrier dan diberi kepercayaan untuk melatih juru ladam-juru ladam baru.

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

16 comments:

  1. kalau la terlebih panjang paku tu
    bahaya juga kan?

    aku tak pernah tunggang kuda

    ReplyDelete
  2. leh kena terajang dgn kaki kuda tuuuu... eeeeE wak dh dateng niiii nk komen komennnnn..........

    ReplyDelete
  3. susahnye nak pasang ladam..ibarat nyawa hujung tanduk..uhuuukk

    ReplyDelete
  4. Aku pun macam tehr...lom penah naik kuda...rasa ngeri pun ader gak...hehehe

    ReplyDelete
  5. Uish banyak kerja rupanya!

    Dah pandai letak gambar-gambar hiasan panas ye sekarang nih? Har har!


    Terbaru dari Logokoko:

    [18SX] Telurnya mana?

    [U] Pakcik kitar semula menunggang secara berbahaya demi sesuap nasi

    [U] Video detik-detik keruntuhan Jambatan Tenggarong!

    ReplyDelete
  6. rumit benar keja ni,hehe

    *kuda boleh beli tak??hehee

    ReplyDelete
  7. macam dipakukan ea? kuda tak sakit ke?

    ReplyDelete
  8. pernah baca kat paper gaji org yang pasang ladam kuda ni besar hah...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum,

    Minta maaf ye saya menyelit sikit sebab nak tanye pasal kucing :)

    kenape kucing saya dekat bawah badan dye,area breast macam berlendir. lepas mandi 2-3 hari lepas tu berlendir lagi??? Itu satu penyakit kucing atau normal??? TQ (^_^)

    ReplyDelete
  10. salam..

    sya ingin membela kuda padi untuk suka2 sperti berekreasi di kampung....boleh x encik berikan sbarang tips atau pandangan....

    ReplyDelete
  11. Untuk pgatahuan anda.d malaysia mempunyai badan yg mnguruskan kursus n pembelajaran melatih juruladam.majlis ekuen malaysia.n persatuan juru ladam.stiap tahun ada pertandingn meladam n kursus.di malasia pun ramai farrier.jgn ckp xda lak.munkin anda terlepas pandang.

    ReplyDelete
  12. Juruladam tahap 3 .kelayakkan untuk mngajar.tahap 4 bru d gelar master farrier.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum...dimana boleh beli peralatan lengkap untuk memasang ladam kuda.avile dan lain-lain

    ReplyDelete
  14. minta info tempat jual paku ladam/sepatu kuda....

    ReplyDelete