Wednesday, March 17, 2010

Penyakit lazim kucing


▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Penyakit-penyakit pada kucing

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Feline Distemper ( Pan leucopenia)
Feline Entritis ( Cirit- Beret)
Feline Influenza ( Selesema)
Feline Hepatitis ( Penyakit hati)

Feline Panleukopinia
( Feline Entritis ,Feline Distemper)
Etiologi : Parvovirus
Tanda-tanda klinikal:
Cirit-birit (diarrhoea)
Demam (fever)
Hilang selera makan (aneroxia)
Kehilangan air (dehydrated)
Muntah (Vomitting)
-Kadar kematian adalah tinggi khasnya dikalangan anak kucing berumur 12 bulan dan mudah berjangkit ( contagious) Feline Respiratory Disease Complax
(Feline Influenza, Feline Hepetitis)
Etiologi : Herpersvirus
Calicivirus

Tanda-tanda klinikal:
1. Bersin (sneezing)
2. Batuk (coughing)
3. Hidung dan mata berair (eye & nasal discharge)
4. Tidak selera makan (anorexia)
5. Luka pada gusi dan lidah
Oleh kerana etilogi penyakit-penyakit ini adalah virus maka tiada rawatan khusus yang boleh diberikan
Bagi mengawal dan mencegah masalah ini setiap anak kucing hendaklah diberi suntikan Imunisasi ( vaccination)

Suntikan : vaksin 4:1
Dose pertama : umur 9-12 mingguBooster : Selepas 2- 4 minggu ulang setahun sekali Penyakit-penyakit lain pada kucing

Feline infections peritonitis
(Corona virus) Tanda-tanda :
Dry form ( kurus kering)
Wet form/ ascites ( busung)
Tiada rawatan, tetapi vaksin hanya boleh melindungi 60% sahaja

Feline leukemia
Disebabkan genetic virus yang menyerang tulang hingga gagal mengeluar sel darah merah.
Tiada rawatan ,hanya Vaksin sebagai pencegahan

Feline Hemobartonella (Serangan Fleas)
Tanda-tanda:
Kucing mengantuk dan lemah
Penyebab: Serangan protozoa dalam sel darah merah

Mycoplama
Tanda-tanda :
Menyerang mata ( Conjuctiva)
Rawatan Gentamycint, Oitment

Flutd ( kucing tak mahu kencing)
Tanda tanda :
FUS feline urinology system
Rawatan : masukan Cathether
Puncanya dalam makanan /Biskut kucing yang mengeluarkan protein struvite.

Fungal infection
Punca penyakit:
Microsparum cati
Trichopyton
Rawatan Cuci dengan iodine dan sapu dengan methlyne blue. penggunaan anti fungal tidak disyorkan kerana menyebabkan penyakit buah pinggang.

Mange/ scarbies/ kurap/ mites
Penyebab
Serangan sarcopties scaba
Notoedress cati
Rawatan –ivomecting (0.1 =5kg + propylene glycerol atau air suling) suntikan di ulang 2 minggu kemudian.

Otodectic mange ( hama dalam telingga yang memakan body lymph)
Rawatan: Cuci telingga hingga bersih dan suntik ivomecting

Thiamine defe ( kucing jalan melengkong)
Penyebab : Kucing yang makan ikan mentah ( sering terdapat di market )

Keracunan Penedol ( Paracetamol)
Tanda-tanda muka bengkak, mata biru, muntah
Rawatan : suntikan atropine

Helminthiasis ( bebanan cacing )
Penyebab: serangan cacing
Hookworm- berak berdarah
Trichuris- Cirit-berit yang tak henti- henti selang 2 hari
Stronggyles-Diorhea busuk dan melekat didubur
Tanda-tanda
Gatal di sekeliling anus
Rawatan : Pyrantel pomoat

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks..

39 comments:

  1. kucing saya demam, hilang selera makan, batuk berkahak dan mata merah serta berair. Ini terjadi selepas luka dibhgian muka lepas bergaduh. Apa ubat yg sesuai boleh dibeli difarmasi.

    ReplyDelete
  2. anak kucing berumur kurang 2 bulan, keracunan. mata hitam membesar, seakan-akan koma tidak bergerak. kejadian sebaik selepas disuntik dengan suntikan untuk kurap oleh doktor klinik haiwan kerajaan. apa yang patut di lakukan... adakah anak kucing ini mempunyai harapan untuk hidup dengan elok

    ReplyDelete
  3. salam..
    nk tny sikit..
    anak kucing (P) saya mengalami masalah perut agaknya. sy pn tak tau. tapi ade cecair kotoran macam tahi kt bahagian anu dia. penyakit ape ye? dia slalu tak makan mnum susu jer.apa yg bleh sy lakukan yer? thanks..

    ReplyDelete
  4. salam...sya SS mohon kongsi info ni dlm paperwork sya yer..

    ReplyDelete
  5. salam...kucing sy umo 2thn,dah 2 hari x sehat..dia cam sakit nak kencing.air kencing warna kuning pekat..seperti kencing tersekat2..bantu la saya...

    ReplyDelete
  6. dah msuk 4 hari kucing sy bmsalah nak kencing.dah 2 kali gak bwa ke veterinar tp juz d beri suntikan..mgkin kcing sy tu kna pnykit flutd tp dok kata x ada rawatan dpat d beri..btl ke?x sampai hati tgk kucing sakit tnpa d beri rawatan

    ReplyDelete
  7. cthkucing saya berusia 4 bulan,mulai semalam dia tak sihat, dadanya laju macam lelah, bhg abdomen kembang tp perut kempis..duduk saja & susah nak nafas klu baring..sakit apa ye

    ReplyDelete
  8. apakah rwtan yg patot dbrikan kpd kucing y mnghdap pnykit Feline Hemobartonella (Serangan Fleas)??
    kucing saya hilang selera makan dam tapak kaki dan hidungnya pucat..
    mugkin dia menghdp pnykit ini..
    mintak pnjlasa.

    ReplyDelete
  9. salam... kucing saya umo dlm 3 or 4 bulan cmtu... mata die ari tu mcm bengkak n tersembul keluar ckt.. bawak jmpe vet.. die ckp mate kucing tu da bute so saya suruh buang je... tp bile dtg 3 ari kemudian die cume buang selaput mate kucing tu n ckp maybe mata die xbuta pulak pastu bagi ubat mata je.. sekarang mate die da mcm membengkak balik.. so mcm mane ye?? kene buang jgk ke mata die??

    ReplyDelete
  10. anak kucing terbiar yang baru saya jumpa yang ditinggalkan ibu yang baru berumur dalam sebulan, tidak sihat. Bersin, selsema, dan sedikit sakit mata. Hari ini hari ke-3, minum susu lebih banyak sedikit sebanyak 15ml. Dan sejam lepas tu tiba-tiba ia seperti terkena tarik (sawan)dan saya tidak pasti..matanya naik biru. Saya usap-usapkan badannya dan beransur reda. Apa penyakitnya/penyebabnya dan apa yang saya perlu buat? Tolong

    ReplyDelete
  11. salam....nk tnye...kucing sy air liur die slalu kuar mleleh...die nk jilat blu pn ssah.. air liur die bau busuk plak 2..knape ea..kcing sy skit or..sbb dlm mlut die de ulser.. camne nk cre nk rawat kcing sy 2..??

    ReplyDelete
  12. salam. Saya ada beberapa simptom sakit yg ditunjukkan kucing kesayangan saya, BabyDo. Antaranya ialah:

    1. Matanya semakin pudar(maksudnya di sini ialah bebola hitam matanya semakin pudar sebelah kiri).

    2. Kaki depan kanannya bongkok/lebam(saya pun x pasti) akibat bergaduh dengan kucing jantan lain..

    3. Sebenarnya kami dah hantar dia ke kedai vet. Dan doktor hanya bagi makan pil dekat dia. Lepas itu, kakinya nampak baik, tapi sangkaan kami salah.

    4. Beberapa hari kemudian, kakinya kembali sakit(dan dia nampak berjalan terhenjut-henjut). Dan kemudian kakinya jadi lagi sakit dan tambahan lagi matanya pula kali ini nampak semakin pudar dan kabur bebola mata hitamnya.

    Tolonglah bagitau saya, apa yg akan terjadi padanya??? Dia akan buta ke? dan mati ker nanti?
    Tolonglah saya!!!!

    ReplyDelete
  13. salam....sy nk tye ttg msalh kucing sy si moly... minggu lepas si moly cirit birit sampai dubur die bengkak n sy dah pn bwk jmpe vet. just bg mkn pil. 2 hr lepas keadaan si moly ok dah x cirit birit lg. tp semlm cirit birit kembali lg. n tambah merisaukan kaki belakang si moly agk lemah untuk bergerak....
    saya risau akan keadaan die...plz bantu sy untuk selesaikan masalah si moly..

    ReplyDelete
  14. kucing saya dah tua,,,tak tahu knp dh seminggu tak lalu makan,,,la ni langsung tak boleh makan,,,sy sdih melihatkan keadaannya amat kurus dan tak larat,,,sentiasa tido,,tgk gusi dia bengkak...apa penyakit kucing sy,,,esok baru Klinik Vet buka..

    ReplyDelete
  15. salam... kucing saya mengidap penyakit kudis mcm bisul disebelah belakang badnnya.. kucing saya sekarang hilang selera mkan,lemah dan belakang bdnnya tidak boleh disentuh krna sakit.. ape yang perlu saya lakukan?

    ReplyDelete
  16. As'kum, semua.

    Kepada yg risau kucing kesayangan dijangkiti penyakit, segera dapatkan rawatan untuknya di:

    Rawatan Penyakit Kucing

    Insyaallah mujarab. Tq.

    ReplyDelete
  17. Kucing sy mengalami sakit mata dan berair.....kulit bdan kucing sy tidak sihat dn berkudis....sehingga menyebabkan ketidakselesaan kpd kucing sy.....Bagaimanakah,cra untuk merawat sakit mata dan kurap pda kucing umur 7 bln....?Tlg ye...adakah faktor pemakanan menyebabkan penyakit kurap?

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. urmm...kucing i kencing2..sampai dyer xtahan dyer kencing kat mane2 jerk tmpt....apa masalah nyer eykksss??sbb kopok kucing ke atau pe?kucing i kucing siam..umo lam 3,4 thun

    ReplyDelete
  20. boleh ke kucing mendtgkn bahaya kpd manusia...boleh bw maut ke?

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum... Sedih laa, kucing sy hilang.. Tau tak, sy tak tahu ape dah jadi dgn dia, sbb, dia jalan longlai sangat. Sy ingat dia jalan mcm tu sebab mamai bru bgn dr tidur. Rupenye tak! Berlanjutan dia jd mcm tu. Sblum ni, dia jalan tegak dan giler2 aktif tapi, tak taulah, bile dia jalan dia mcm dah tak stabil, terguling,,, nk kate lantai licin tak ade lah pulak... dia mcm lemah sngat, kaki dia cm dh tak tahan nak berdiri. Then, sblum ni, ada satu hari tu, dia tetiba menjerit, saya tengok, "la, xde apa pun yg gigit dia".. tp tak taulah tetibe dia menjerit mcm kucing gaduh. Tapi, hari ni dia dh hilang, sedih, pagi tadi dia beria ikut sy nk g skola, sy htr dia balik msuk rumah, kot kang terlanggar dek kereta kang. Bile sy blik skola, dia dah hilang... [sekadar berkongsi jer]

    ReplyDelete
    Replies
    1. kucing apabila sakit atau dia rasa nak mati, dia akan menghilangkn diri atau pergi jauh dr tuannya kerana dia tidak mahu menyusahkn tuannya. Itulah firasat kucing. :)

      Delete
  22. assalamualaikum..saya ade masalh la.. kucing saya jalan jatuh jalan je terjatuh. macam serious tak larat nak jalan, kesian sgt, dua2 ekor plak tu, knape ye. bantu sayaaaaaaaa. buntu. sedeh tgk kucing macam tu. padahal smlm ok je,

    ReplyDelete
  23. KUCING SAYA DA 4 HARI TAK DA SELERA MAKAN...LANGSUNG TAK MAKAN NI...BDAN DA CM KRUS NI...DIA ASYIK MINUM AIR JA. TOLONG SAYA.....

    ReplyDelete
  24. salam..saya nak tanya tentang kucing saya... saya ade kucing berumur 2 bulan...dia selalu berak cair dan cirit.Muntah pun ade.....TOLONG SAYA BOLEH!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawak la kucing awk g klink vaterinar.. nanti doktor cucuk n bg ubt kt kucing awk.. lgpn kucing awk tu xpandai na cri ubt sendiri lagi.. dlu kucing sy sakit cm tu jugak..lpz bwk g klink alhamdulilah sembuh..

      Delete
  25. kucing saya baru beranak seminggu,salah satu anak dia kat leher xda bulu..nmpk kulit dia wane merah,mcm perit je..normal ke?

    ReplyDelete
  26. Entri yang menarik dan penuh informasi. Kucing adalah haiwan kesayangan yang paling popular di Malaysia. Masyarakat kita masih perlu dididik dan diberi informasi tentang penjagaan kucing dengan betul. Tahniah kepada penulis kerana entri ini dapat menambah pengetahuan kepada peminat-peminat haiwan kesayangan seperti kucing di Malaysia. :)

    ReplyDelete
  27. entri dan artikel yang sangat inspiratif + informatif...
    +1 banget

    ReplyDelete
  28. Kucing saya ada cecair bewarna kuning keluar kat lubang dubur dia tapi bukan tahi, mulut dia pun tidak dapat di buka dan sejuk semacam apa ertinya??pls reply

    ReplyDelete
  29. kucing saya tiada masalah pemakanan..tapi mata kucing saya terdapat lapisan putih yg agak tebal pada matanya tetapi tidak pada keseluruhan matanya cuma separuh shj.... apa puncanya? dan kucing saya mengalami penyakit ape???

    ReplyDelete
  30. kucing sy nm sinchan br jer mati..lps lbh krg seminggu sinchan mati..kucing sy yg satu lagi nama nobita lak mati...pa yg plk dua2 kucing sya yg mati ni ada simptom yg sama..selsema,bersin, hlg slera mkn..kaki kejang..
    dan skrg ni sekor lg kucing sy nm bulat, dpt simptom yg sm ..dlm keadaan yg lemah..sy hrp sgt bulat cpt sembuh..sdh bl kucing sy berturt-trt mati...tggl sekor je yg sht nm putih...

    ReplyDelete
  31. kucing saya bengkak di bahagian lehernya dan berair, semakin besar bengkaknya,. bila saya tekan atau pegang pada bengkaknya dia tiada respond untuk tolik ke cakar air,macam tidak sakit..tetapi semakin lagi semakin besar dan berair di luar, dan bulunya menjadi melekit akibat cecair tersebut.. apakah butiran tersebut? aadakah ialah bisul atau penyakit apa??? tolong jawab persoalan saya bolhe? urgent ..tq

    ReplyDelete
  32. Kaki kucing lembek..xbleh nk jln...apa penyakitnya dan bagaimana nk merawat?

    ReplyDelete
  33. kucing sy x nk mkn dan minum bdn mkin kurus skit ape ye doktor

    ReplyDelete
  34. nk tny sikit anak kucing (P) saya mengalami masalah perut agaknya. sy pn tak tau. tapi ade cecair kotoran n lendir kt t bahagian anu dia. penyakit ape ye? dia slalu tak makan mnum susu jer.apa yg bleh sy lakukan yer? thanks. Umo die 4 bulan.

    ReplyDelete
  35. salam...kucing saye kakinye sakit(luka) sbb bergaduh pada bhgian antara tulang dgn tulang. Jadi kucing ni hanye nk duduk dlm kandang dye jer sbb mgkn takut gaduh lg. Tp sye nk tnye knp mata kucing saye menjadi makin kabur x bersinar dan mata sebelah kanannye ad mcm bnd yg mcm awan dan makin lame makin byk.(mcm katarak pun ad tp dye dr dlm mata bkn dr permukaan mata). Bile pergi klinik, pegawai tu pun x pasti ape(dye kate parasit atau katarak cmtu).Pegawai tu pun kate x penah tgk perkare mcm tu. So saye nk tnye apekah penyakitnye n apekha rawatan yg seharusnye diambil. TQ

    ReplyDelete
  36. Saya nak minta tlg Sangat2.. kucing sy dah tak aktif mcm dulu, die xnak makan, minum, malah susu yg sering sy bg die jilat kat jari saya pun die dah xmahu.sedikit pun..sudah seminggu die mcm tu, skg die makin lemah, nmpk menggigil dan jalan terhuyung hayang..ekor pnjg die dah jarang bergerak, ape perlu sy buat? Ape penyebabnye? Ape ubat yg boleh sy beli di farmasi ? Ade di farmasi ubat2 biase ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kucing sy berusia 12bulan . Harap dpt bantu sy scpt mgkin

      Delete