Sunday, March 18, 2012

SISTEM PENGGUNAAN PASTURA



FAKTOR PERTIMBANGAN PENGURUSAN DAN PENGGUNAAN PASTURA / FODER
Pengurusan dan penggunaan pastura/foder boleh dicapai dengan pertimbangan faktur berikut:
-Hasil pengeluaran
-Kualiti
-Ketahanan
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SISTEM PENGGUNAAN PASTURA

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Bagi menghasilkan penggunaan yang optimum pertimbangan ketiga-tiga faktor di atas mesti di ambil kira
-Kualiti dan kuantiti pastura/foder bergantung kepada jarak pemotongan / tempoh pertumbuhan semula
-Foder tidak sepatutnya dipotong pada umur terlalu tua dan terlalu muda
-Pada umur muda , hasil akan berkurangan
-Pada umur terlalu tua (berbunga) kualiti khasiat protein terkandung akan jatuh.

KAEDAH PENGGUNAAN PASTURA/FODER
Pastura / foder digunakan dengan 2 cara:
1.Ragutan
2.Potong angkut (Foder)

SISTEM RAGUTAN
-Sistem traditional
-Ternakan diberi kebebasan untuk meragut
-Memerlukan kawasan yang luas
-Faktur ekonomi ( untung/rugi) perlu diambil kira

JENIS SISTEM RAGUTAN
1. Sistem ragutan pusingan sehari
i)Perlu banyak pedok
ii) Sesuai bagi lembu tenusu
2. Sistem ragutan dengan 2 kumpulan (Leader & Follower)
Hari pertama lembu tenusu di ikuti lembu daging (kering) pada hari kedua
3.Sistem ragutan pusingan seminggu/ 2minggu
-Saiz gerompok mestilah sesuai bagi mengelak pijakan melampau
-Sesuai bagi lembu kering, kembiri, heifer, anak dan pedaging
4.Sistem ragutan berterusan diubahsuai
-Saiz pedok yang lebih besar 20-40 ekar
-Ternakan dipindah kepedok simpanan 3-4 kali setahun - Pembajaan, pengawalan rumpai dsb
-Tidak sesuai bagi kawalan parasit
-Sesuai untuk lembu pedaging
5.Sistem ragutan berterusan
-Sesuai di amalkan bagi kawasan luas
-Kadar muatan ternakan mesti sesuai
-Tenaga buruh dapat dijimatkan
-Ternakan lebih cenderung kepada ragutan pemilihan
-Pedok simpanan masih diperlukan
KADAR MUATAN TERNAKAN (STOCKING RATE)
Definasi
Bilangan unit ternakan di muatkan didalam satu hektar untuk jangkamasa setahun

MANIPULASI KADAR MUATAN TERNAKAN
Cara berkesan untuk meningkatkan produktiviti kawasan pastura dari segi peningkatan berat badan dan pengeluaran susu ialah dengan mengubahsuai stocking rate dari semasa kesemasa
Kenaikan berat badan seekor ternakan menurun apabila stocking rate meningkat, tetapi kenaikan bagi seunit kawasan meningkat keparas optima dan menurun.



PENGIRAAN KELUASAN PEDOK DAN BILANGAN TERNAKAN
Bilangan ternakan yang boleh ditampung dalam satu kawasan dan tempoh tertentu bergantung kepada jenis rumput dan ternakan
Setiap jenis rumput mampu mengeluarkan hasil yang berbeza.



Bagaimana hendak menentukan bilangan ternakan dan bilangan hari meragut jika keluasan pedok tidak sama?
Biasanya pedok ragutan yang sedia ada tidak mempunyai saiz yang sama. Bagi melaksanakan satu sistem ragutan pusingan, satu jadual ragutan yang ketat (grazing calendar) perlu dibuat dengan mengambil kira hasil pastura pada setiap musim

JADUAL RAGUTAN
Jadual ragutan ialah satu jadual penggunaan pedok ragutan yang dirancang bagi semua kumpulan ternakan.




SISTEM PEMOTONGAN
-Sistem pemotongan (Cut and Carry )
-Rumput yang sesuai bagi sistem ini ialah
1.Rumput gajah
2.Rumput kuda
3.Setaria

-Ada juga pihak tertentu menggunakan rumput lain seperti rumput signal dan humidicola
-Sepertimana sistem ragutan, sistem pemotongan juga memerlukan satu jadual yang teratur.
-Jadual perlu bagi menentukan foder dipotong pada tahap umur tertentu bagi menjamin kualiti yang baik
-Pada amnya umur pemotongan bagi rumput foder adalah seperti dibawah:
*Rumput gajah 35-45 hari
*Rumput kuda 28-30 hari
-Oleh kerana pedok foder tidak dimasuki oleh ternakan, pembajaan bagi pedok ini dibuat dengan lengkap iaitu pembajaan NPK
-Foder dipotong dengan mesin dan dibekalkan kepada ternakan dikandang
-Selalunya ternakan tidak memakan habis foder yang dibekalkan. Sisa foder ini boleh dibuat kompos untuk dibaja kembali kepada pedok foder








PENGURUSAN RAGUTAN
-Kawasan untuk binaan bangunan (kandang dan lain-lain) dan kawasan ragutan mesti ditentukan
-Aktiviti meracun (blanket) mesti dihentikan sekurang-kurangnya 2 bulan sebelum dimasuki ternakan
Pengurusan Ragutan
-Pengawalan rumpai (spot sraying) mesti dilakukan ke atas rumpai yang tidak dimakan seperti pokok kapal terbang, senduduk, senduduk bulu dsb sebaik sahaja lembu dikeluarkan dari pedok tersebut
Pengurusan ragutan
Ragutan melampau hendaklah dielakan. Ia mengakibatkan:
!- Pertumbuhan semula yang kurang
!- Hakisan tanah - kekurangan hasil buah

Makanan tambahan dan minuman
-Garam jilat (Mineral salt) dan air minum hendaklah sentiasa disediakan.
-Pemagaran pedok hendaklah mengambilkira kawasan berair seperti lopak / anak sungai ATAU tangki air mesti disediakan.



Pengurusan spesis
Pengurusan ragutan yang sistematik akan mengekalkan spesis yang tertentu dan bermenafaat untuk ternakan.
Kombinasi Asystasia (60%) dan Paspalum (30%) adalah sesuai bagi ternakan.
Bila ternakan dipindahkan kekawasan lain. Foraj yang tidak dimakan (Rumpai) hendaklah diracun.
Kerja pengawalan rumpai hendaklah dibuat berterusan ( 5 hingga 6 pusingan) boleh menghapuskan rumpai.

Merumpai
-Hakikatnya kos merumpai dapat dijimatkan antara 17 - 25% (getah/Bebiri)
-Tumbuhan yang perlu dikawal (racun) ialah:
*Pokok kapal terbang
*Senduduk
*Senduduk bulu
*Pokok tahi ayam
*Pakis (Dicranopteris linearis)
*Lalang dan lain-lain
- Mikania micranta
- Sejenis rumpai bahaya tetapi sesuai untuk makanan ternakan
- Perlu dikawal bila melilit anak pokok

Racun kimia
Tumbuhan yang tidak dimakan biasanya dari spesis daun lebar
Racun khusus bagi daun lebar sepatutnya digunakan:
-Ally 20 DF + Ken Up
-Metsulfuryl-methyl
Sila tinggalkan pesanan.. Komentar.. atau saranan kami cuba perbaiki.. Bagi memantapkan lagi bahan pada episode akan datang di ruang Comment

No comments:

Post a Comment