Wednesday, August 10, 2011

Ante Mortem & Post Mortem bagi Pemeriksa Daging di Rumah Sembelih

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Post Mortem Pemeriksa Daging 
Bagi Rumah Sembelih
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Tujuan Pemeriksaan Daging
·        Untuk memastikan hanya ternakan luarannya sihat dan normal secara fisiologi disembelih untuk di makan oleh manusia dan haiwan yang abnormal diasingkan
·        Untuk memastikan daging dari ternakan yang dimakan adalah bebas dari penyakit atau kurang/ tidak berisiko kepada manusia

Peringkat Pemeriksaan
1.      Pemeriksaan dokumentasi
2.      Pemeriksaan ante-mortem
3.      Pemeriksaan Post-mortem
 
Pemeriksaan dokumentasi
Jenis-jenis dokumentasi yang diperlukan
·        Sijil kesihatan Veterinar
·        Akuan kebenaran pindah (Permit)
·        Akuan kebenaran sembelih
·         


Pemeriksaan ante-mortem
Pemeriksaan kesihatan keatas ternakan hidup sebelum ternakan disembelih


Penemuan Ante Mortem

Dead before slaughter (Mati sebelum sembelih)
Diarrhea (Cirit-birit)

Anaemia ( kurang zat besi & Vit B12, lelah & lemah)

Poor body condition (berat badan jatuh)

Jaundice on mucosal ( kekuningan pada mukosa)

Emaciation (body score) (kurus kering kerana sakit /  kebuluran)
Lameness ( Tempang)

Localized abscess ( bisul/ bernanah setempat)

Wounds ( luka kecederaan)

Oedema ( pembengkakan pada angota tubuh)

Skin lesions (  luka kulit)

Post vaccination/treatment (injection site)

Abnormal CNS signs

Comatose ( Koma)

Mastitis

Dull and depressed (lembam / tekanan)

Runts / Stunted growths ( kekurangan gizi)

Heat stress ( stroke haba)

Kategori Penilaian Ante-Mortem
1)     Sihat & amp; Lulus untuk disembelih
2)     Dibenarkan di sembelih tetapi dibawah pemantauan rapi
3)      Ditahan daripada disembelih, hanya dibenarkan sembelih setelah tempoh‘withdrawal drug’
4)     Disembelih atas sebab kecemasan
5)     Dikondem atas sebab tidak sesuai untuk dimakan
6)     Disyaki dijangkiti penyakit eksotik yang tidak dibenarkan disembelih


CARA: Melalui Pemerhatian
a) Secara berkumpulan dan individu  
b) Sewaktu ternakan bergerak dan berehat
c) Kebersihan ternakan

- Abnormaliti pada pernafasan
- Abnormaliti pada perlakuan (behaviour)
- Abnormaliti pada pergerakan(gait)
- Abnormaliti pada posture, struktur, conformation
- Abnormaliti discaj, protusions dari sebarang bukaan
- Abnormaliti pada warna dan bau

Abnormaliti
Contoh
Kemungkinan
Pernafasan
Rate tidak normal
Heat stress?
Pergerakan

Langkah tidak normal
Tempang
Cedera kaki?
Sakit dada atau abdomen?
Posture, struktur, conformation

Swelling/abscess/edema
Enlargedjoints
Umbilical swelling
Enlarged udder
Bloated abdomen
Skin infection/disease?
Inflammatory disease/injury?
Hernia?
Mastitis?
Discaj/protusion

Excessivesaliva/ nasal discharge/mucus
Protruding vulva, rectum
Diarrhoea
Clinical signs of infection?
Rectum/uterus prolapsed?
Colour/ Bau
Red/black/dark blue area
Bruise/inflammation/gangrene?

Penyakit-penyakit berkaitan ternakan ruminan merujuk kepada Kaedah-Kaedah Pemeriksaan Daging 1985
1.      Foot And Mouth Disease (FMD)
2.      Haemorrhagic Septicemia (HS)
3.      Bovine Malignant Catarrhal Fever
4.      Meliodosis
5.      Salmonellosis
6.      Actinobaccillosis
7.      Anaplasmosis and Babesiosis
8.      Brucellosis
9.      Caseous Lymphadenitis
10. Johne’s Diseases
11. Parasitic Diseases
12. Hydatid Cyst
13. Liver Flukes
14. Tuberculosis







TUJUAN PEMERIKSAAN Post -Mortem
1       Memastikan hanya produk yang selamat untuk dimakan dan dikeluarkan
-     Mengesan sebarang abnormality dan mengasingkan abnormality tersebut
-     Verifikasi pemeriksaan ante-mortem

Kaedah pemeriksaan post mortem:
-Pemerhatian dengan mata kasar
-Sentuhan (Palpation)
-Potongan (Incision)
-Bau
-Dimulakan dengan bahagian kepala di ikuti dengan organ-organ, karkas dan akhir sekali perut dan usus
Kategori Penilaian Post Mortem
1)      Trim bahagian karkas/organ yang abnormal atau berpenyakit
2)      Kondem keseluruhan organ yang abnormal atau berpenyakit
3)      Kondem keseluruhan karkas

Pemeriksaan pada Daging boleh dikategorikan berdasarkan tiga kategori warna


Daging Pale Soft Exudative (PSE) warnanya sangat pucat dan nilai pH 5,4-5,6 setelah disembelihWarna daging pucat disebabkan kondisi Ternakan dalam keadaan stress dalam jangka pendek sebelum disembelih. Berkemungkinan ternakan tersebut telah menempuh perjalanan jauh dan tiada istirahat yang cukup selama satu jam sebelum disembelih.

Daging Normal berwarna merah terang dan lemaknya berwarna kekuningan, Aroma bau daging masih jelas. Tekstur dagingnya kenyal, Daging berserat halus dan sedikit berlemak dan Tidak mudah keluar air dan tidak berlendir. Daging yang berkualiti baik adalah terhasil daripada ternakan yang cukup makan, rehat, tidak stress

Daging Dark Firm & Dry (DFD) warnanya lebih gelap, kering, dan memiliki tekstur yang lebih padat. Daging DFD  menyebabkan nilai pH yang sangat tinggi di antara 6,4-6,8 dan tempoh penyimpanan daging pendek tidak bertahan lama cepat rosak ( Rigor Mortis akan berlaku dengan cepat sekitar 5 jam dan akan mempercepatkan proses 'daging kaku' ).Rigor Mortis akan berlaku apabila   Adenesine Triphoshate (ATP)  berkurang dengan cepat, ianya akan menyebabkan otot-otot menjadi rapat (less tenderness) dan kandungan air berkurangan (less juicy) akibat kandungan asid meningkat cepat. Warna daging akan menjadi pucat dan gelap,manakala struktur daging menjadi keras dan liat. Walaubagaimanapun,daging akan menjadi lembut semula setelah dibiarkan. Ini kerana,daging yang dibiarkan akan tercemar dengan mikroorganisma yang menghuraikan otot-otot daging tersebut. Namun, jika dibiarkan terlalu lama,daging akan mulai busuk dan rosak. Kondisi ini terjadi kerana ternakan  mengalami stress atau trauma yang teruk akibat mengalami kecederaan atau luka serius, patah tulang atau telah sekian lama mengalami penyakit  sebelum 




PEMERIKSAAN POST –MORTEM (TERNAKAN RUMINAN)
-          Pemeriksaan ke atas daging selepas  ternakan disembelih.
-          Dimulakan dengan bahagian kepaladi ikuti dengan organ-organ, karkas dan akhirsekali perut dan usus
-          Pemerhatian dengan mata kasar
-          Sentuhan(Palpation)
-          Potongan(Incision)
-          Bau

A)  Prosedur Pemeriksaan Post Mortem ( Nodus Limfa Bahagian Kepala/ Head )

Lembu/ Kerbau
Kambing/ Bebiri
Babi
Semua bahagian kepala karkas
Observe external surfaces. For cattle and buffalo, observe the oral, buccal and nasal cavities
Masticatorymuscles (internal and external)
Incise
-
-
Lidah
Palpate
Observe
-
Other tissues
Tongue roots in cattle and buffalo observed when recovered for human consumption
-
L/N Submaxillary
Incise
-
Incise
L/N Parotid
Incise
-
-
L/N Retropharyngeal
Incise
-
-






1. Prosedur Pemeriksaan Kepala
•Kepala akan digantung utuk pemeriksaan visual;
Pengesanantanda-tanda abnormal dikeseluruhan bahagian rongga
Pipi hendaklah terus tinggal in situ sehingga pemeriksaan kepala diselesaikan dan otot-otot pengunyahan (otot Masseter) luar dan dalam hendaklah dibelah lurus hingga ke rahang bawah;
Penghirisan hendaklah dibuat hingga ke nodus limfa parotid, submaksila dan retrofaring; dan
Lidah hendaklah dipalpat dan mana-mana parut luka atau luka gigi hendaklah dibuang dan suatu hirisan hendaklah dibuat membujur dan secara ventral ke dalam 

Bahagian Kepala Cara pemeriksaan:
Cara Pemeriksaan:
1.Observe keseluruhan permukaaan (oral, buccal & nasal cavities)
2.Incise ketiga-tiga L/N
3.Incise internal dan external masticatory muscles
4.Palpate lidah

 
 
 
 


B)  Prosedur Pemeriksaan Post Mortem ( Nodus Limfa Bahagian Viscera)


Lembu/ Kerbau
Kambing/ Bebiri
Babi
Peparu
Palpate. Additionally, bronchi opened and internal surfaces observed when saved for human consumption
Jantung
Palpate. Incise internal musculature 3-4 times
Palpate
Palpate
Hati
Palpate. Incise main bile ducts transversely and observe contents
Palpate
GIT
Observe
Observe
Observe
Spleen
Observe
Palpate
Observe
Kidney (enucleated)
Palpate & Incise (when needed)
Observe
Palpate
Other tissues and organs
Thymus, pancreas, non-gravid uterus, bladder, testicles and penis observed when recovered for human consumption
L/N bronchial dan mediastinal
Incise
Palpate
Palpate
L/N Portal
Palpate
Observe
Incise
L/N Mesentric
Observe
Observe
Observe











2. Cara pemeriksaan Paru-paru / Lungs (ruminan dan babi):
Cara Pemeriksaan:
1.Palpate lungs
2.Incised and opened bronchi
3.Incised bronchial danmediastinal L/N



3. Cara pemeriksaan Jantung / Heart (ruminan):
Cara Pemeriksaan:
1.Palpate
2.Incise from base to apex
3.Incise internal musculature 3-4 kali


 

4. Cara pemeriksaan Hati / Liver  (ruminan):
Cara Pemeriksaan:
1.Palpate lungs
2.Incised and opened bronchi
3.Incised bronchial dan mediastinal L/N



5. a. Cara pemeriksaan Buah Pinggang / Kidney (ruminan besar):
Cara Pemeriksaan:
1.Palpate
2.Incise into half (jika perlu)

5.b. Cara pemeriksaan Buah Pinggang / Kidney (ruminan kecil):
Cara Pemeriksaan:
1.Observe


6. Cara pemeriksaan Limpa / Spleen dan Gastrointestinal:
Cara pemeriksaan:
1.Observe/Palpate



7. Other tissue organs of viscera:
Cara pemeriksaan:
1.Observe when recovered for human consumption


C- Prosedur Pemeriksaan Post Mortem (Bahagian Karkas)

Lembu/ Kerbau
Kambing/ Bebiri
Babi
Keseluruhan karkas
Observe: permukaandalamandanluarankarkas(termasukekor, otot, tulang-tulangyang terdedah, sendi, serous membrane).
L/N Superficial inguinal
Palpate
Palpate
Observe
L/N Internal iliac
Palpate
Palpate
Observe
L/N Lumbar
-
Palpate
Observe
L/N Ischiatic
-
Palpate
-
L/N Precrural
-
Palpate
-
L/N Popliteal
-
Palpate
-
L/N Superficial cervical
-
Palpate
-
L/N Popliteal
-
Palpate
-







Post Mortem Judgement??
Membuat keputusan:
Trim atau kondem keseluruhan:
1.sebarang bahagian karkas atau keseluruhan karkas yang abnormal atau berpenyakit
2.sebarang bahagian karkas atau keseluruhan karkas yang boleh membahayakan kesihatan manusia
3.sebarang bahagian karkas atau keseluruhan karkas yang repulsive kepada pengguna

PenilaianPost mortem??
(Organ Normal Vs Abnormal!!)
1.Trim sebahagian
2.Kondem keseluruhan organ yang terlibat
3.Kondem keseluruhan karkas dan organ

Perlu memastikan dapat:
1.Klasifikasikanlesi–akutataukronik
2.Condition dan Extensionoflesion
1.generalised atau local (setempat)
2.sistemik atau tidak (keseluruhan)
3.Menentukan significance of pathological lesion dan hubungannya dengan organ major seperti hati, buah pinggang, jantung, system limfatik dan limpa
4.Membuat keputusan dengan menghubungkan maklumat ante-mortem dan postmortem

Penilaian dan Membuat Keputusan
•Specific Pathological Conditions or Disease

Bil
Penyakit
Membuat keputusan
1
Penyakit yang spesifik
Hemorragik Septiceamia
Bovine Malignant
Catarrhal Fever (BMCF)
Salmonellosis
Clasical Swine Fiver (SF)
Keseluruhan karkas dan bahagiannya di kondem
2
Brucellosis
a)      Kondem keseluruhan karkas jika ada penglibatan sistemik
b)      Lesi setempat boleh diluluskan untuk dimakan selepas kelenjar mamari, uterus atau testis dibuang dan dikondem serta bahagian yang terjejas
3
Fasciola SP (Liver Flukes)
A carcass showing heavy acute infestation of the liver resulting in systemic disturbance of the animal, characterized by oedema, icterus or excessive loss of condition shall be condemed
4
Swine Erysipelas
a)      Carcass affected with acute or generalized shall be condemned
b)      Mild and choronic symptoms when only skin lesion are presentand provided the carcase is otherwise wholesome, shall be passed fo human consumption after removal and condemnation of the affected skin areas
5
Turberculosis
a)      Total condemnation
b)      Partial condemnation
6
Sarcusporidia
a)      Karkas yang dijangkiti secara meluas dan tidak boleh dibuang bahagian yang terjejas, maka perlu di kondem
b)      Jika jangkitan adalah pada beberapa organ atau bahagian pada karkas, karkas boleh diluluskan untuk di makan selepas bahagian yang terjejas di buang dan dikondem
Contoh-contoh lesi
-Zoonotik
-non-zoonotik

1) Sarcocystiscysts
•Disebabkan oleh parasittissue (protozoan) iaitu sarcocystis
•‘rice-liked cysts’. Multifocal white to grey-green discolorations in skeletal muscles, heart, tongue and esophagus
•Memerlukan 2 host danpre-predator cycle untuk melengkapkan kitaran hidup.Sexual development pada predator (pemangsa) dan asexual development pada prey (mangsa)
•Intestinal sarcocystosisand muscular sarcocystosis





Taenia saginata (Cysticercosis bovis)

-Beef-tape worm
-Final host is man, intermediate host is bovine (cattle)
-Biasa dijumpai dikawasan otot aktif seperti lidah, jantung, masseter, diaphragma
Kesan kepada manusia:
a)Sakit pada abdomen
b)Ciritbirit
c)Sembelit
d)Loya
e)Berat badan menurun
f)Sakit kepala
g)Sawan sekiranya serius


Hydatid Disease
-Long Tape worm-Echinococcusgranulosus
-Lesiadalahcysts yang mengandungicecair
-Final host is dog and other canids
-Intermediate hosts are cattle, ruminants, pigs
-Manusia boleh menjadi inter mediate host sekiranya termakan daging yang mengandungi telur parasit (Echinococcusgranulosus) terutama di kawasan yang kotor(poor hygiene) dan anjing digunakan sebagai haiwan yang menjaga ternakan

Kesan kepada manusia:
a)Anorexia,
b)Kehilangan berat badan
c)Demam
d)Muntah
e)Sakit dada
f)Tanda-tanda pernafasan






Liver flukes (Fascioliasis)
-Disebabkan oleh Fasciolahepatica, Fasciolagigantica
-Penemuan semasa post mortem –hepatitis, hemorrhages danfibrin
-Chronic form akan menyebabkan:-
a)bile duct menebal, mengembang dan berpasir/calciferous
b)Bile duct akan mengeluarkan cecair bile yang coklat kekuningan apabila dihiris
c)Excessive calcification and fibrosis of duct
d)liver cirrhosis



Tuberculosis
•DisebabkanolehMycobacterium spp.
•LesiTB (nanah) boleh dijumpai didalam peparu ,nodus limfa, kelenjar susu, uterus, buah pinggang

•Kesan kepada manusia:
a)Batuk, batukberdarah
b)Berpeluh
c)Lymphadenopathy
d)Keletihan
e)Anorexia
f)Lesi pada kulit-ulcerated, nodular, hemorrhagic


 

Meliodosis

•Disebabkan oleh bakteria, Pseudomonas pseudomallei
•Penemuan nanah (multiple abcessess) pada beberapa organ seperti limpa, noduslimfa, hati

Kesan kepada manusia:
a)Acute infection-jangkitan kulit yg boleh merebak kepada nodus limfa
b)Subacute–lesi nanah terutama di dalam peparu dan hati
c)Chronic –melibatkan lebih banyak organ (sendi, organ, noduslimfa, kulit, otak, hati, peparu, tulang dan limpa). Kehadiran nanah pada organ2 tersebut



Edema
-Pengumpulan cecair didalam badan, dibawah kulit, didalam kaviti (thorax, pelvic) atau organ
-Disebabkan kebocoran kecil pada salur darah dan menyebabkan cecair mengalir ketisu yang berdekatan
-Adalah respon biasa kepada badan apabila terdapat inflamasi atau kecederaan.








Telangeictasis
•Hati berwarna biru kehitaman
•Irregular with depressed surfaces
•Local ischemia (sekatan bekalan darah ke tissu)



Athrophy
•Athropy-pengurangan saiz organ atau tisu
•Boleh disebabkan kebuluran atau berat badan yang menurun secara melampau



Caseous Lymphadenitis (CLA)
•Disebabkan oleh Corynebacterium psedotuberculosis
•Pathogenik kepada manusia (human lymphadenitis) / haiwan
•Bakteria tersimpan didalam benjolan (lumps) pada nodus limfa(lymph nodes) yang mengandungi nanah yang mana jika benjolan pecah, bakteria akan tersebar. 




Hemorrhages
•Pendarahan pada salur darah
•Boleh disebabkan oleh primary atau secondary. Primary –at the moment of injury. Secondary –due to sepsis



Pigmentation
•Adalah disebabkan pengumpulan warna didalam sel sewaktu dalam keadaan biasa (normal physiological process) dan tidak normal dalam keadaan kes tumor

•Terbahagi kepada:
a)Melanosis–pigment melanin (endogemousbrown-black pigment)
b)Myocardial lipofuscinosis (Xanthosiasis)-brown pigmentation of skeletal and heart muscles
c)Congenital porphyria–oesteohemochromatosisdue to reddish brown bone pigmentation
d)Jaundice-bile pigment, bilirubin atau hemoglobin didalam darah











Secara khusus:
1.Pemeriksaan ante-mortem dan post mortem yang berkesan dapat membantu pemeriksa daging dalam membuat keputusan
2.Pemeriksa daging perlumembuat‘ wise and sound judgment’di mana ia memerlukan ilmu pengetahuan berkaitan lesi dan penyakit
3.Keputusanyang dibuat perlu ‘firm’ tanpa keraguan

Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti .. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks

4 comments:

  1. bila lah mampu bela parrot2 ni sumer....
    InsyaAllah.....
    :'D

    ReplyDelete
  2. Bro boleh kah cari kan saya sepasang kakak tua yang boleh di buat baka my contek no 0138577888.

    ReplyDelete