Monday, March 22, 2010

Membela Anjing


▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Membela Anjing

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Dalam masyarakat umum, tugas anjing penjaga biasanya hanya sebagai penjaga rumah . Hal ini sering ditunjukkan dengan banyaknya tulisan “Awas Anjing Garang” di beberapa rumah mewah. Padahal jika dilatih secara betul “Anjing Garang” tersebut boleh dijadikan penjaga yang berkualiti tinggi melebihi kemampuan manusia. Hal ini terjadi kerana kualiti system pendengaran, penciuman, dan penglihatan anjing lebih tinggi daripada manusia. Pada anjing, antara deria tersebut yang paling utama ialah deria penciuman.


Ciri - ciri fizikal
Gigi
Anjing memiliki 42 gigi, 10 batang lebih banyak dari gigi manusia. Dengan mudah, ia dapat mengerat dan memecahkan makanannya, seperti tulang menjadi serpihan-serpihan dengan senang..
Mata
Matanya juga diciptakan secara khusus, dalam kegelapan anjing memiliki penglihatan yang lebih tajam daripada manusia. Mereka dapat merasakan gerakan suatu benda dari jarak jauh.
Telinga
Anjing juga dapat mendengar suara pada frekuensi di luar kemampuan pendengaran manusia, mereka mendengar suara dari jarak empat kali jauhnya dari yang kita mampu.
Hidung
Anjing juga menggunakan hidungnya untuk bernafas. Memasuki hidungnya, udara ditapis, dihangatkan dan dilembabkan dan setelahnya menuju ke paru-paru.
Deria bau anjing juga sangat tajam. Pusat “penciuman” dalam otaknya berkembang 40 kali lebih baik daripada pada manusia. Dengan demikian, kepekaan penciuman anjing jauh lebih hebat dari deria bau manusia.
Badan
Tidak seperti manusia, anjing sama sekali tidak berpeluh untuk menetukan suhu badannya kerana anjing tidak mempunyai kelenjar peluh dalam tubuhnya. Pengaturan suhu tubuh dipegang oleh sistem pernafasan. Bulu-bulu yang menutup tubuhnya menjaga kulit dari panas luar. Ketika suhu luar meningkat, suhu tubuh anjing juga meningkat, anjing yang suhu tubuhnya meningkat mengurangi kelebihan panas ini dengan menjulurkan lidahnya., anjing tak pernah berpeluh meskipun berlari selama berjam-jam.Tapak kaki anjing tidak pernah terluka, tidak juga haus, dan kuku mereka tidak pernah terkena iritasi..
Sejarah Penggunaan anjing

Pada zaman dahulu anjing digunakan untuk melakukan tugasan mengembala dan menjaga ternakan seperti kambing dan lembu... ade juga menjaga rumah dan kebun juga ladang...
Bahkan, beberapa keturunan anjing juga dilatih untuk ikut sama berperang dengan manusia.Pengunaan anjing dalam membantu perang dan pertahanan ini dilakukan semenjak zaman Mesir Kuno ketika Firaun berkuasa. Disamping itu , juga digunakan oleh masyarakat Babylon, Rom dan Alexandra maharaja dari Macadonia memperkuatkan askarnya dengan bantuan unit anjing penjaga wilayah taklukannya. Suku Hun, serta nenek moyang orang China dan Mongolia juga menggunakan anjing untuk bantuan pertahanan. . Jeneral Perancis, Nepolean Bonaparte, menggunakan peranan unit pasukan anjing sebagai pasukan sokongan.
Cristopher Colombus, seorang pelaut Italy mendapat sokongan dari Raja Ferdinand dan Ratu Isabella dari Castilia, Sepanyol untuk mencari pulau rempah-rempah . Pada waktu itu masyarakat Eropah menganggap pulau menghasilan rempah-rempah adalah India. Dalam perjalanannya, Columbus tersasar dan mendarat di Pantai San Salvador, Kepulauan Bahama, di Laut Carribean pada tanggal 12 October 1492. pendaratan di dunia baru tersebut kemudian diikuti oleh askar Sepanyol dengan dokongan pasukan unit anjing yang bertugas menakluki bangsa India di wilayah Mexico dan Peru.
Dalam peperangan moden anjing juga tetap digunakan. Pada Perang Dunia pertama (1914-1918), tentera menggunakan kemampuan anjing untuk keperluan perang di wilayah Lechermick dekat Berlin. Tentera Jerman tersebut menggunakan anjing Gembala Jerman dan Doberman sebagai anjing penjaga pasukan dan ‘maskot’ atau projek startegi tentera untuk mencegah musuh melakukan penyusupan ( sabotaj). Pada tahun 1989, ketika perang dingin berakhir dengan runtuhnya tembok Berlin, sekitar 2’700 ekor askar anjing rottweiler yang digunakan dalam operasi tersebut....
Perkembangan pesat anjing penjaga bermula pada Perang Dunia II . Masa itu tentera American Syarikat mendirikan K9 Corps untuk membantu pertempuran dan pertahanan, serta menjana perlaksaan strategi di medan perang. Peranan K9 US ARMY ini semakin ketara ketika terjadinya Perang Korea, Vietnam, Afganistan, dan Perang Teluk di Timur Tengah. Fungsi anjing dalam perang ini lebih ditekankan sebagai anjing penjaga untuk melindungi pasukan, peralatan perang, peluru kendali, gudang peluru, persenjataan berat, dan sebagai pencari periuk api di medan perang. Nama K9 kemudian dipakai oleh semua angkatan tentera atau polis pasukan anjing diseluruh dunia.
Di Malaysia, anjing penjaga digunakan oleh Pasukan Polis Pengesan Malaysia sejak tahun 1959. Anjing yang dilatih Doberman, Boxer, Rottweiler dan german sherperd...Anjing ini akan dilatih untuk mengesan, menjaga, dan menyerang. Dalam perkembangannya anjing pengesan ini memiliki tugas yang sama seperti anjing SAR ( search and rescue), anjing penjaga. Anjing ini akan dilatih dengan pelbagai kaedah untuk membantu pihak polis mengesan kehilangan orang, mengesan lokasi pembunuhan dan sebagainya. Kini , Unit Anjing Pengesan Polis DiRaja Malaysia memainkan peranan yang amat penting terutama dalam mengetahui operasi mencari bahan-bahan bukti atau mengesan orang yang hilang. Beberapa kes jenayah yang besar telah dapat diselesaikan dengan kehadiran anjing pengesan sebagai haiwan yang banyak berjasa kepada masyarakat dan Negara.
Anjing tidak hanya dimanfaatkan oleh pasukan polis. Pasukan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) pada tahun 1965 sempat mengirimkan beberapa askar untuk mengikuti pelatihan anjing penjaga untuk patrol atau menjaga keamanan pengkalan udara di seluruh Malaysia. Para askar tersebut belajar tentang pelatihan anjing dengan mendalami pengetahuan khusus K9 Kem Tentera Udara Sungai Besi. Anjing Pengesan juga digunakan pada jabatan-jabatan lain seperti Bomba dan Kastam
Baka Anjing Terkawal di bawa masuk ke Malaysia


Baka Anjing Terlarang di bawa masuk ke Malaysia
Segala saranan, pandangan & komen untuk kami teliti dan perbaiki.. Silalah diutuskan di ruangan Chart box atau coloum comment.. Thanks.

2 comments:

  1. kenapa ada baka anjing terlarang?? apa sebab yang buat ia jadi 'terlarang'?

    ReplyDelete
  2. huhu..anjing pon ada baka terlarang..tapi baka anjing merupakan baka yang dijaga sebab tu ada pertandingan..

    ReplyDelete